Vraag en antwoord noodopvang
Op deze pagina geven we u antwoorden op vragen over de noodopvang en het onderzoek naar de toekomst van het Missiehuis.
Vragen over de noodopvang
Waarom is de noodopvang verlengd?
We doen wat menselijk en mogelijk is. De opvang verloopt goed. Het contact met de buurt is prettig en er is geen overlast. De bewoners van het Missiehuis voelen zich thuis in Goirle. We willen ‘gesleep’ met mensen voorkomen.
Toen de noodopvang startte, zagen we niet aankomen dat de opvang zo lang nodig zou blijven. Een andere plek is ook niet makkelijk te vinden. Er is nog steeds een groot gebrek aan opvangplekken. Dat komt door een groeiend aantal asielaanvragen. Meer mensen vluchten uit conflictgebieden naar een veilige plek.
Hoeveel kost de noodopvang de gemeente?
De gemeente declareert alle kosten bij de Rijksoverheid. Dit is zo afgesproken. Er wordt niets betaald uit de gemeentekas.
Vragen over de toekomst van het Missiehuis
Kan ik meedenken over de toekomst van opvang/huisvesting in het oude Missiehuis?
Oplossingen moeten passen bij onze dorpen en kunnen rekenen op draagvlak. Daarom hebben we inbreng van buurtbewoners nodig. Tijdens een bewonersavond op 11 december 2024 hebben buurtbewoners hun ideeën over de toekomst van de noodopvang in het Missiehuis aan de gemeente meegegeven.
Hoe pakt de gemeente het onderzoek aan?
De eerste stap was het verkennen van de (on)mogelijkheden met pandeigenaar Glosec en het COA. We vinden dat oplossingen moeten passen bij onze dorpen en kunnen rekenen op draagvlak. Daarom zijn de uitkomsten van de verkenning besproken met buurtbewoners op 11 december 2024. De inbreng van de buurtbewoners neemt de raad mee bij de besluitvorming. De verwachting is dat de raad dit in februari bespreekt en in maart er een besluit over neemt.
Onderzoekt de gemeente ook of er in de toekomst ook andere doelgroepen kunnen wonen in het oude Missiehuis?
We staan voor een grote opgave om een groeiende groep (kwetsbare) mensen passende huisvesting te bieden. Daaronder vallen asielzoekers en statushouders maar ook inwoners die met spoed een huis nodig hebben na bijvoorbeeld een scheiding of terugkeer na opname in een zorginstelling. Daarvoor zijn meerdere locaties nodig. Mogelijk kunnen we een deel van deze groep na 1 mei 2025 opvangen in het Missiehuis.
De opvang van vluchtelingen past binnen het bestemmingsplan voor de locatie van het Missiehuis. Dit betekent dat de procedures eenvoudiger zijn en sneller gaan. Dit ligt dus het meest voor de hand. We zijn al bezig met een onderzoek naar de oplossingen die we in onze gemeente kunnen bieden voor alle doelgroepen en op welke locaties. Het Missiehuis lijkt op dit moment de enige beschikbare locatie voor de opvang van asielzoekers.
Vragen over de opvang van vluchtelingen
Is Goirle verplicht om vluchtelingen te blijven opvangen?
Gemeenten hebben wettelijke verplichtingen om een groeiende groep (kwetsbare) mensen passende huisvesting te bieden, waaronder asielzoekers en statushouders. Gemeenten krijgen bijvoorbeeld elk halfjaar een opgave voor de huisvesting van statushouders. Daarmee loopt Goirle achter op de opgave door gebrek aan geschikte woningen.
Ondanks alle berichten over het mogelijk intrekken van de Spreidingswet, geldt deze nog steeds. De gemeente Goirle moet volgens deze wet 151 asielzoekers huisvesten. In het Missiehuis verblijven nu circa zeventig asielzoekers.