Overdracht bedrijfsarchief Van Puijenbroek aan de gemeente Goirle

Archief van Puijenbroek naar Regionaal Archief Tilburg

v.l.n.r. Guus van Puijenbroek, Jef van Gils, Frank van Gils, Sjef Jochems, Mark van Stappershoef, Eric van Opstal, Yvonne Welings

Het historisch bedrijfsarchief van de Goirlese Textielfabrieken H. van Puijenbroek (HAVEP) is officieel overgedragen aan de gemeente Goirle. Op woensdag 5 juni 2024 ondertekenden burgemeester Mark van Stappershoef en directeur Guus van Puijenbroek de schenkingsovereenkomst voor de overdracht van het archief bij het Regionaal Archief Tilburg.

“Een bijzonder moment”, geeft burgemeester Mark van Stappershoef aan. “Goirle en Van Puijenbroek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bedrijf is bij ons diepgeworteld en speelde een belangrijke rol in onze geschiedenis. Daarom willen we dit niet verloren laten gaan en geeft de gemeente Goirle het bedrijfsarchief van Van Puijenbroek een mooie plek die het verdient”.

Regionaal Archief Tilburg

Het bedrijfsarchief van Van Puijenbroek werd jarenlang bewaard in grote verhuisdozen in de fabriek. Voor het archief werd een goede bestemming gezocht. De gemeente Goirle neemt het belangrijkste deel van het archief over. Daardoor kan het archief vanaf nu online en in de studiezaal van het Regionaal Archief in Tilburg geraadpleegd worden.

Guus van Puijenbroek: “We zijn heel blij dat een belangrijk deel van het historisch archief van ons familiebedrijf nu een goede plek krijgt. Het archief geeft toch een unieke inkijk in een industrie die bijna volledig uit onze regio verdwenen is, maar hier wel een grote stempel op gedrukt heeft.”

Rijke geschiedenis

In 1865, bijna 160 jaar geleden, richtte Hendrik van Puijenbroek het bedrijf Van Puijenbroek op. De eerste jaren werden uitsluitend gericht op de productie van linnen. In 1934 volgde de uitbreiding naar de confectie van bedrijfskleding (HAVEP) met een ongekende groei als gevolg. Op het hoogtepunt in 1939 telde de textielfabriek in Goirle zo’n 1.200 medewerkers. Op de plek waar ooit de fabriek van Van Puijenbroek stond verrijst nu een nieuwe woonwijk met de bijzondere naam Land van Anna. Verwijzend naar villa Huize Anna, in 1903 gebouwd door Eduard van Puijenbroek en vernoemd naar zijn vrouw Anna. Zo blijft de rijke Goirlese textielgeschiedenis van Van Puijenbroek levendig aanwezig.