Huisvesting statushouders Tilburgseweg 123-01 t/m 123-03

De gemeente gaat het pand aan de Tilburgseweg 123-01 t/m 123-03 huren van Leystromen voor de huisvesting van statushouders. Het pand is eenvoudig geschikt te maken voor de huisvesting van 24 tot 36 personen. We gaan samenwerken met maatschappelijke partners. Gezamenlijk werken we de komende weken het plan verder uit. Buurtbewoners ontvangen op woensdagmorgen 29 mei een bewonersbrief met een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst.

Wie komen er wonen?

De planvorming is net begonnen. Er zijn kleine aanpassingen nodig in het pand. We verwachten dat er 24 tot 36 personen kunnen wonen. Het zal gaan om een mix van gezinnen en alleenstaanden van verschillende leeftijden. Statushouders krijgen begeleiding bij hun inburgering en kunnen werken in Nederland. Kinderen zijn leerplichtig en gaan gewoon naar school. Bewoners zullen uiteindelijk doorstromen naar woningen waar zij definitief kunnen wonen. Dan ontstaat er weer ruimte voor nieuwe bewoners. De eerste bewoners kunnen waarschijnlijk dit najaar hun intrek nemen in het pand aan de Tilburgseweg.

Samen werken aan een goed plan

Wij moeten nog veel details uitwerken. Daardoor hebben we nog niet op alle vragen een antwoord. Dit geeft ook ruimte voor ideeën en aandachtspunten van buurtbewoners. Bijvoorbeeld over communicatie, vrijwilligerswerk of praktische zaken. Daar houden we waar mogelijk rekening mee in de plannen.

Goirle wil en moet statushouders huisvesten

Er is dringend behoefte aan passende huisvesting voor verschillende (kwetsbare) groepen. Daar horen statushouders ook bij. Het college voelt het als zijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor huisvesting. Ook hebben gemeenten wettelijke verplichtingen.

Gemeenten krijgen elk halfjaar een opgave voor de huisvesting van statushouders. Dit zijn dus nieuwe inwoners van de gemeente Goirle. Met de huisvesting lopen we achter op de opgave door gebrek aan geschikte vrijkomende woningen. Daarom onderzochten we de afgelopen tijd de oplossingen die we in onze gemeente kunnen bieden en op welke locaties. Daarvoor zijn meerdere locaties nodig.

Door de huur van het pand aan de Tilburgseweg kunnen we zorgen voor passende huisvesting voor een deel van de groep die we moeten huisvesten. Ook zorgen we ervoor dat de wachtlijst voor sociale huurwoningen voor andere woningzoekenden in onze gemeente niet toeneemt. We blijven verder werken aan oplossingen op andere locaties. Leystromen gaat in de toekomst sociale woningbouw ontwikkelen op de locatie van dit pand.