De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024

Een persoon is bezig met een verbouwing in een woning

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. De Omgevingswet is een nieuwe wet die verschillende wetten over de ruimte waarin we wonen, werken en recreëren bundelt. Hierdoor kunt u overheidszaken straks makkelijker en sneller regelen. Ook krijgt u meer te vinden en zeggen over de plannen van de gemeente. In dit bericht leest u op hoofdlijnen wat de Omgevingswet voor u verandert en betekent.

Wanneer krijg ik te maken met de Omgevingswet?

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving vanaf 1 januari 2024. Bijvoorbeeld als u uw wilt huis verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer iets wilt bouwen bij uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket. U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.

Wat verandert er door de Omgevingswet?

De Omgevingswet zorgt ervoor dat u meer kunt zeggen en vinden van plannen van de gemeente. Bijvoorbeeld omgevingsplannen voor het bouwen van een wijk of het aanleggen van een speeltuin. De besluiten van de gemeente gaan door de Omgevingswet ook sneller. Dit komt doordat de wetten gebundeld en dus makkelijker en sneller doorlopen kunnen worden. Maar de Omgevingswet verwacht ook dat u zelf met uw omgeving in gesprek gaat als u zelf plannen heeft. Bijvoorbeeld over het plaatsen van een schutting in uw tuin of  zonnepanelen op uw dak. Samen met de mensen in uw buurt bekijkt en bespreekt u of u uw plannen en ideeën zo kunt uitvoeren, in samenwerking met uw omgeving.

Waar kunt u terecht voor vragen en informatie?

U vindt meer informatie over de Omgevingswet op https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/. Heeft u vragen over specifieke Omgevingswet-, omgevingsvergunning-, of omgevingsplanzaken in de gemeente? Neem dan contact op met de gemeente via het algemene nummer.