CPO-project Havephof komt tot leven

Het ontwerp van het nieuwe Havephof

Negen jaar geleden begon een groep mensen met de zoektocht naar een geschikte CPO bouwlocatie in Goirle. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Deze bouwlocatie werd gevonden in het oude complex van Havep aan de Bergstraat. Hier start na de zomer de bouw van zestien appartementen: het wooninitiatief Havephof. Als alles goed gaat worden de woningen in de zomer van 2025 opgeleverd.

Wethouder Liselotte Franssen ging samen met Judith Kluijtmans (projectleider nieuwbouw Zuidrand) langs bij het Havephof. Zij werden bijgepraat over de bouwplannen door voorzitter Ine Beekers en penningmeester Anne Denissen van de CPO-vereniging ‘Voor Elkaar, Met Elkaar’. Stephan Maus van KilimanjaroWonen was ook aanwezig, hij begeleidt het CPO-project. De sloop van het binnenterrein en het oude Havepcomplex start binnenkort. Na de zomervakantie begint aannemer Van Herpen met de bouw van de zestien appartementen.

Samen dingen doen, voor wie dat wil

Wie een appartement in het Havephof koopt of huurt geniet van een eigen woning. Het voordeel is dat iedereen die wil ook gebruik mag maken van de gemeenschappelijke voorzieningen. Dit zijn een gezamenlijke ruimte met keuken, washok en terras, een logeerkamer met eigen sanitair en een gezamenlijke tuin. Ook vier huurders van het appartementencomplex van Woningcorporatie Leystromen, dat naast het Havephof staat, zijn lid van de CPO-vereniging. Zo heeft de buurt ook een rol in het Havephof. Iedereen die samen dingen wil doen kan dat, maar niemand is verplicht om dat te doen.

Samenwerking met projectontwikkelaar CRA Wilma

Op het oude fabrieksterrein van de firma HaVeP (vroeger: Van Puijenbroek) bouwen projectontwikkelaars CRA Vastgoed en Wilma Wonen in totaal 187 woningen. Er komen 145 koopwoningen en 42 huurwoningen. Het oude fabrieksterrein is voor het grootste deel gesloopt. Het oude kantoor aan de Bergstraat, de fabrieksschoorsteen en het ketelhuis blijven staan. Het oude kantoor wordt een klein appartementengebouw. De CPO-vereniging kocht het eerdere kantoorpand van projectontwikkelaar CRA Wilma. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de bouw van de groene wijk Land van Anna. De familie Van Puijenbroek is erg blij dat CRA Wilma het Havep kantoor aan het CPO-project verkocht.

Wethouder Liselotte Franssen: “Ik wist dat het Havephof iets heel moois ging worden. Het is fijn dat je hier samen iets kunt creëren. Dat in tegenstelling tot een kant-en-klaar huis dat je koopt of huurt. Het pand heeft zo’n speciaal karakter en dat blijft nu gelukkig behouden. Dát in combinatie met het nieuwe dat jullie er aan toe gaan voegen is gewoon prachtig. Ik denk dat wij als gemeente jullie ervaring goed kunnen gebruiken als er in Goirle ooit nog eens een CPO-project komt.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het CPO-project Havephof? Kijk dan op www.havephof.nl.