Bestuurlijk interventieteam constateert overtredingen bij bedrijven

Joris Buijs Drone fotografie

Op 12 en 13 maart 2024 heeft het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) 145 bedrijven bezocht in het district Hart van Brabant (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk). Deze bedrijven werden onder meer gecontroleerd op het juist gebruik van het pand of terrein, zoals in het bestemmingsplan en de lokale wet- en regelgeving staat beschreven. Het BIT constateerde meerdere kleine overtredingen en heeft ondernemers voorlichting gegeven over het gevaar en de signalen van ondermijnende criminaliteit. In Goirle werd een illegale vermoedelijke sexinrichting aangetroffen en in bedrijfspanden in Goirle en Oisterwijk herstelde Enexis meterkasten waarmee gerommeld was.

Resultaten controles

Het BIT bezocht 145 bedrijven in het district Hart van Brabant. Tijdens de controles werden een aantal overtredingen geconstateerd zoals een autobedrijf met een illegale spuitcabine en illegale bouwkundige aanpassingen in bedrijfspanden.

In Goirle werd, na een melding, in een bedrijfsverzamelgebouw een situatie aangetroffen van een illegale vermoedelijke sexinrichting. Daarnaast werd er in Goirle in een bedrijfswoning vastgesteld dat de zegel in de meterkast verbroken was. Daardoor was elektriciteitsvoorziening niet meer veilig voor de negen arbeidsmigranten die op het adres woonachtig zijn. Enexis heeft de situatie meteen hersteld. De gemeente Goirle neemt in beide gevallen verder contact op met de pandeigenaren. Ook in Oisterwijk bleek er in een pand gerommeld te zijn in de meterkast. Geconstateerd werd dat de elektravoorziening illegaal verzwaard was. Enexis heeft de situatie hersteld en een boete van € 750 opgelegd die meteen betaald is.

Kwetsbaar voor criminele inmenging

Industriegebieden en bedrijventerreinen zijn aantrekkelijk voor criminelen die onder de radar willen opereren. Zij zoeken locaties met een goede aansluiting op het logistieke netwerk voor dekmantelbedrijven of drugsproductie- en opslaglocaties. Bedrijfspanden worden niet alleen misbruikt voor druggerelateerde zaken, maar ook voor bijvoorbeeld de opslag van gestolen goederen of het huisvesten van arbeidsmigranten onder slechte omstandigheden.

Georganiseerde criminaliteit op bedrijventerreinen kan gepaard gaan met diverse risico’s. Zo worden bonafide ondernemers regelmatig bedreigd en geïntimideerd, kunnen er brandgevaarlijke situaties ontstaan door drugslabs of hennepkwekerijen en is er sprake van verloedering. De controles van het BIT zijn gericht op het aanpakken van misstanden en op het weerbaar maken van ondernemers. Alle bezochte ondernemers zijn geïnformeerd over de signalen van ondermijnende criminaliteit en waar signalen (anoniem) gemeld kunnen worden.

BIT Hart van Brabant

De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarbij reden is om te controleren. Het kan gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT controles uit te voeren.

Melden helpt!

Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers verdachte zaken of vermoedens daarvan melden. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving. Melden kan bij de gemeenten of bij de politie, via 0900-8844 of bij spoed via 112. Anoniem melden is ook mogelijk via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.