Baby Loss Awareness Week: Oranjeplein kleurt roze en blauw

Van 9 tot en met 15 oktober is de jaarlijkse Baby Loss Awareness Week. Een week waarin wereldwijd aandacht is voor babysterfte. De gemeente Goirle ondersteunt dit initiatief. Dat doen we om bij te dragen aan bewustwording, openlijk kunnen spreken over dit onderwerp en (h)erkenning. Om dit te laten zien, kleden we het gemeentehuis aan met roze en blauw. Het Oranjeplein wordt ’s avonds verlicht met roze en blauwe lampen. Dit zijn de kleuren van de Baby Loss Awareness Week.

Het thema voor de Baby Loss Awareness Week 2024 is: de liefde blijft leven. De liefde voor een overleden baby is er, net als bij een levend kindje. Die liefde zal nooit ophouden te bestaan. Voor ouders die hun baby zijn verloren betekent het veel als u laat merken dat u er voor ze bent en openstaat voor hun verhaal. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ouders die hun kind op latere leeftijd verliezen.

Bezinningsbos

Sinds kort is er in Goirle het Bezinningsbos. Een plek voor rust, bezinning en troost, die ruimte geeft aan herinnering en andere gedachten. Marjon van Dooren is één van de ‘peetouders’ van het Bezinningsbos. In haar carrière als verpleegkundige verloskamers richtte zij zich op ouders die hun baby verliezen voor, tijdens of na de geboorte.

“Het is fijn dat het Bezinningsbos er is. Dit geldt in het bijzonder voor ouders die vroeg in de zwangerschap hun baby verliezen. Zij hebben geen tastbare plek die herinnert aan hun kind. Het Bezinningsbos is een hele mooie plek om stil te staan bij het verlies van de geliefde en gemiste baby’s en verloren verwachtingen.”

Tijdens de Baby Loss Awareness Week maken enkele peetouders roze en blauwe linten vast aan het opengeslagen boek in het Bezinningsbos. Dat is een signaal dat we meeleven met de ouders en hun kinderen herdenken.

Wave of Light

De Baby Loss Awareness Week wordt afgesloten met de Wave of Light. Brand op 15 oktober om 19.00 uur een kaars voor de kinderen die zo worden gemist.