Aziatische Hoornaar in Goirle: wat moet u weten?

In de gemeente Goirle is de Aziatische hoornaar gezien. Deze wespensoort, die van oorsprong niet in Nederland thuishoort, kan grote problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om oplettend te zijn en te weten wat u moet doen als u een Aziatische hoornaar of een nest ervan ziet.

Hoe herkent u de Aziatische Hoornaar?

De Aziatische hoornaar is bijna volledig zwart, met een opvallend oranje-geel streepje op het achterlijf en gele uiteinden aan de poten. Nesten van deze hoornaar zijn vaak groot en hangen vrij in bomen. Als het nest laag hangt, bijvoorbeeld in een heg of onder een afdak, kan het ook een ander wespennest zijn. Kom niet te dichtbij en probeer van een veilige afstand een foto of filmpje te maken.

Wat te doen als u een Aziatische hoornaar of nest ziet?

Als u denkt een Aziatische hoornaar of een nest ervan te zien, meld dit dan direct via Waarneming.nl. Voeg een foto toe en vermeld uw telefoonnummer. Op basis van deze melding wordt er contact met u opgenomen om het nest op te sporen en te bestrijden. Provincie Noord-Brabant voert de bestrijding kosteloos uit, zonder het gebruik van gif.

Waarom is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot. Dit betekent dat hij zich snel verspreidt en schadelijk is voor inheemse soorten en de biodiversiteit. Sinds de eerste waarneming in Nederland in 2017, en in Goirle in 2021, heeft deze soort zich snel door het hele land verspreid. Omdat de Aziatische hoornaar hier geen natuurlijke vijanden heeft, vormt hij een bedreiging voor andere insecten, waaronder honingbijen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Aziatische hoornaar of heeft u vragen? Bezoek dan de volgende websites:

Blijf alert en help mee om de verspreiding van deze invasieve soort te stoppen!

Het nest van een hoornaar heeft een ronde vorm