Uitkomsten onderzoek kapbeleid
Op deze pagina leest u over de resultaten van het onderzoek over het kapbeleid. We voerden het onderzoek uit tussen 26 februari en 9 maart 2025 en in totaal 399 inwoners vulden de vragenlijst in.
Onderzoek kapbeleid
Bomen zorgen voor een prettige leefomgeving. Ze geven schaduw, vangen fijnstof uit de lucht en houden water vast. Ook geven ze dieren een plek om een nest te maken. De gemeente Goirle is trots op haar groene karakter en wil dat graag zo houden. Echter voor het kappen van bomen gelden bepaalde regels. Hierdoor mag niet iedereen zomaar een boom kappen. Deze regels legt de gemeente vast in kapbeleid en de gemeente is bezig met het maken van een nieuw plan hiervoor. Het nieuwe beleidsplan voor kapbeleid is naar verwachting in de 2e helft van 2025 gereed. Daarover zijn aan inwoners enkele vragen voorgelegd.
Bomen in tuinen van inwoners
Omdat de gemeente Goirle trots is op haar groene karakter en dit graag wil behouden, heeft de gemeente regels waardoor niet iedere boom zomaar gekapt mag worden. Soms moet een inwoner om een boom in eigen tuin te kappen een kapvergunning aanvragen. Inwoners moeten, als zij een boom in hun eigen tuin willen kappen, in de volgende situaties een kapvergunning aanvragen:
- De boom staat op de Groene Kaart (dat is een kaart van beschermde bomen in de gemeente) en heeft een omtrek van meer dan 32 centimeter
- De inwoner wil meerdere bomen kappen die samen een kroonoppervlakte (bovenste gedeelte van de boom) hebben van meer dan 100m²
- De omtrek van de boom is groter dan 1 meter
- Het gaat om een monumentale boom
Allereerst is aan inwoners gevraagd wat zij ervan vinden dat de gemeente regels heeft voor het kappen van bomen in tuinen van inwoners.
Bijna de helft (47%) van de respondenten is het het meest eens met het antwoord ‘Ik vind dat inwoners niet zelf mogen bepalen of een boom in hun tuin gekapt mag worden. Het is goed dat hiervoor regels zijn.’
36% is het het meest eens met het antwoord ‘Ik vind dat inwoners zelf moeten kunnen bepalen wanneer een boom in hun tuin gekapt mag worden. Regels hiervoor zijn niet nodig’. De overige 17% zit hier tussenin.
Vraag 2: Als je wilt, kan je jouw antwoord hieronder toelichten
172 respondenten hebben hun antwoorden op de stelling toegelicht.
- 68 van hen legden uit waarom ze het belangrijk vinden dat bomen met regels beschermd worden. Zo noemden zij bijvoorbeeld dat zij het belangrijk vinden dat monumentale bomen beschermd worden en het voor hen van belang is om de bomen in het straatbeeld te behouden.
- 34 respondenten noemden juist dat zij geen voorstander zijn van regels omtrent bomenkap, omdat zij vinden dat inwoners zelf moeten kunnen bepalen wat er gebeurt in hun eigen tuin.
- 43 andere respondenten noemen dat zij het goed zouden vinden als er naar de individuele situatie wordt gekeken en er uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer een boom schade aan de omgeving veroorzaakt.
- 15 respondenten vinden dat de gemeente de regels goed moet overleggen met haar inwoners en deze vervolgens moet handhaven.
Bomen in de openbare ruimte
Als de gemeente in de openbare ruimte een boom wil kappen, gelden daar ook regels voor. Zo mogen beschermde en beeldbepalende bomen niet zomaar gekapt worden. Veel bomen in de openbare ruimte zijn extra beschermd, omdat ze in de meeste gevallen op de Groene kaart (dat is een kaart van beschermde bomen in de gemeente) staan. De gemeente moet onderzoeken of de boom kan blijven staan en kapt bomen pas als er geen goede alternatieven zijn.
Aan de respondenten is een aantal stellingen voorgelegd over de gemeentebomen in de openbare ruimte.
87% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling ‘Ik vind het belangrijk dat bomen in de openbare ruimte beschermd worden met regels’.
86% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling ‘De gemeente moet zich net als inwoners houden aan regels voor het kappen van gemeentebomen in de openbare ruimte’. Met de stelling ‘Ik vind dat regels voor het kappen van bomen door de gemeente niet nodig zijn.
De gemeente kan zelf bepalen welke boom wel en welke boom niet gekapt moet worden.’ is 17% het (helemaal) eens. 77% is het (helemaal) oneens met deze stelling.
Vraag 4: Als je wilt, kan je jouw antwoord hieronder toelichten
119 respondenten hebben hun antwoorden op de stellingen over bomen in de openbare ruimte toegelicht.
- 46 respondenten vinden dat de gemeente niet naar individueel moet kijken, maar naar het hogere belang van de groenvoorziening. Daarbij moeten regels volgens hen voor alle inwoners en de gemeente gelden en worden getoetst, zo is er geen plaats voor willekeur.
- 31 van de respondenten noemen dat ze vinden dat alle bomen van belang zijn, dus zowel bomen in de tuin als gemeentegroen moet worden beschermd.
- 13 respondenten vertellen over een negatieve ervaring met het kapbeleid en/of contact met de gemeente omtrent het kappen van een boom. Zo laat een respondent weten het jammer te vinden dat hij/zij door de gemeente niet goed geïnformeerd was over bomenkap in de straat.
Herplantplicht
Vervolgens is aan de respondenten een aantal stellingen voorgelegd over de herplantplicht. Als een boom in een tuin of in de openbare ruimte gekapt wordt, is het in sommige gevallen verplicht om een nieuwe boom te herplanten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het kappen van een beschermde of beeldbepalende boom. Of wanneer er bomen gekapt moeten worden bij bouwprojecten.
Welke bomen er in de gemeente Goirle extra beschermd zijn, staat vermeld op de zogenaamde Groene kaart. De bomen bepalen in grote mate het groene karakter van de gemeente Goirle en zijn dus belangrijk om te beschermen. Als de herplantplicht geldt, geeft de gemeente aan waar, hoe en voor wanneer de nieuwe boom moet worden geplant. Meestal moet dat op de plek waar de boom gekapt wordt een gelijksoortige boom herplant worden.
De volgende stellingen zijn beantwoord met de volgende situatie in gedachte: Stel je voor dat je een tuin hebt met een boom die je wil kappen. De boom is ziek en staat op de Groene kaart. Je moet daarom een kapvergunning aanvragen. De gemeente verleent de kapvergunning en legt een herplantplicht op.
80% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling ‘Ik vind het goed dat er (in sommige gevallen) een herplantplicht geldt voor inwoners en gemeente’.
Ook is een meerderheid van de respondenten (respectievelijk 65%, 60% en 59%) het (helemaal) eens met de stellingen ‘Ik vind dat de gemeente niet altijd een herplantplicht moet opleggen. Soms is er gewoon geen plaats voor een boom’, ‘Inwoners zouden voor een alternatief moeten kunnen kiezen in plaats van het herplanten van een boom. Denk aan de aanleg van een groen dak, het weghalen van een stuk bestrating uit de tuin, het vervangen van een schutting door een heg.’ en ‘Als inwoners al voordat zij een boom gekapt hebben een nieuwe boom hebben geplant, vervalt de herplantplicht’.
Meer dan de helft (51%) van de respondenten is het (helemaal) oneens met de stelling ‘Ik vind dat inwoners zelf moeten kunnen bepalen of ze een boom herplanten in hun tuin. De herplantplicht is niet nodig’.
Vraag 6: Als je wilt, kan je jouw antwoord hieronder toelichten
104 respondenten hebben hun antwoorden over de plaats van de herplanting toegelicht.
- 28 van hen noemen dat zij voorstander zijn van de herplantplicht, bijvoorbeeld omdat zij dit belangrijk vinden voor de biodiversiteit in een tuin.
- 24 respondenten vertellen dat naar hun idee de herplantplicht niet altijd haalbaar of noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer er maar beperkte ruimte op een perceel is. Ook zetten zij vraagtekens bij de haalbaarheid van de herplantplicht, zo vragen zij zich af of de herplantplicht te handhaven is.
- 21 respondenten stellen dat overleg tussen gemeenten en inwoner belangrijk is wanneer een boom wordt gekapt. De gemeente moet daarbij kijken naar de individuele situatie en mogelijkheden. Ook noemen sommigen van hen dat voorlichting en duidelijkheid over de regels goed moet worden gecommuniceerd.
- 15 andere respondenten vinden de regels betuttelend en stellen dat inwoners zelf moeten kunnen beslissen wat er in hun tuin gebeurt.
- 11 respondenten zijn tegen de hoge kosten van het kappen van een boom, omdat dit zou kunnen betekenen dat alleen inwoners met een hoog inkomen deze kosten kunnen dragen.