Toen Oene-Wim en zijn vrouw het huis in 2001 betrokken, namen ze al wat kleine maatregelen. Maar het energieverbruik bleef hoog. “Met alle ontwikkelingen in de wereld van de afgelopen jaren, wilden we versnellen en ons gasverbruik drastisch terugbrengen,” legt hij uit.
Circulatie douche
De aanpak begon met de vernieuwing van de badkamer. “Die was versleten, maar we zagen het ook als kans om te verduurzamen,” vertelt Oene-Wim. De badkamer kreeg vloerverwarming en ze kozen voor een circulatiedouche. “Het water wordt opnieuw gebruikt en hoeft slechts een beetje te worden verwarmd. Dat bespaart zowel water als gas.”
Een grondige verbouwing
De grootste stap zette Oene-Wim en zijn gezin het afgelopen jaar. Het dak werd geïsoleerd met isolatieplaten, voorzien van nieuwe dakpannen en in de benedenverdieping werd flink geïnvesteerd. “We hebben de begane grond helemaal gestript, vloerverwarming aangelegd en een uitbouw met een glazen pui van HR++-glas gerealiseerd,” zegt Oene-Wim. Ook is het huis voorzien van een hybride warmtepomp. “Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van een subsidie. Verbouwen is duur, met deze steun werd het haalbaarder.”
Zonnepanelen en een A-label
Op het dak van de woning had Oene-Wim al zonnepanelen liggen, maar met de uitbouw komt er ruimte voor extra panelen. “Dat staat voor volgend jaar op de planning.” Het uiteindelijke doel? Een energielabel A of liefst A+. “Daar werken we naartoe, maar of dat precies gaat lukken weten we niet. Het is op voorhand lastig te beoordelen waar we precies op uit komen.”
Lek check
Voordat hij startte met de verbouwing liet Oene-Wim een onderzoek doen naar de energielekken in zijn huis, met behulp van een warmtecamera en een lek check. “De lek check werkt met een grote ventilator. Ze zuigen alle lucht uit je huis. Hierdoor stroomt koude buitenlucht door alle kieren en gaten extra snel naar binnen. Je voelt meteen waar je huis warmte ‘lekt’ en kou naar binnen komt.” Ook riep hij de hulp in van Piet Witteman van Duurzaam Regio Goirle (DRG). “Piet heeft ons goed op weg geholpen. Hij gaf ons tips en droeg contacten aan. Hij komt begin volgend jaar opnieuw kijken. Hij kan dan ook een lek check uitvoeren. Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar het resultaat.”
Duurzaam rijden en toekomstplannen
Naast zijn woning investeert Oene-Wim ook in duurzame mobiliteit. Hij rijdt al ruim vier jaar in een elektrische auto en heeft thuis een laadpaal. De opgewekte zonne-energie wordt hier ook voor gebruikt. “We overwegen een thuisbatterij, zeker nu de salderingsregeling verandert. De combinatie van zonnepanelen en een batterij maakt ons minder afhankelijk van het net.”
Tips voor andere inwoners
Oene-Wim benadrukt het belang van goede begeleiding. “Het grootste obstakel om te verduurzamen is kennis. Alle kennis bij elkaar brengen is een hele uitdaging, maar met de juiste mensen kom je een heel eind. Onze architect gaf ons waardevolle tips, net als Piet Witteman van DRG. Investeer dus tijd om de juiste experts te vinden.”
Wilt u ook verduurzamen?
Het verhaal van Oene-Wim laat zien dat stap voor stap verduurzamen mogelijk is, met de juiste kennis en hulp. Heeft u vragen over energiebesparing of verduurzaming? Kijk op www.goirle.nl/duurzaamheid voor informatie en ondersteuning.
Samen werken we aan een duurzaam Goirle, waar het prettig wonen is – nu en in de toekomst!