Toekomstbestendig huis
Janneke woont samen met haar gezin in een zelf ontworpen huis in het centrum van Goirle. Het eerste plan was om het huis op te knappen, maar vanwege de duurzaamheidseisen besloten ze het huis te slopen en opnieuw te bouwen. De woning is voorzien van triple glas en vloerverwarming, gecombineerd met een warmtepomp en zonnepanelen. “We hebben daarnaast gekozen voor houtskeletbouw, met veel glas op het zuiden en slimme zonwering,” legt Janneke uit. “Daardoor maken we optimaal gebruik van natuurlijke verwarming.”
Lening en subsidie
Om de investeringen mogelijk te maken, maakte Janneke gebruik van een duurzaamheidslening en landelijke subsidies. “Het waren geen enorme bedragen, maar ze maakten het nét wat makkelijker om door te pakken.”
Met zonnepanelen wekt het gezin een groot deel van hun stroom zelf op. Twee elektrische auto’s maken hen grotendeels onafhankelijk van fossiele brandstoffen. “Op dit moment kijken we naar de mogelijkheden van een thuisbatterij, zodat we onze opgewekte energie op kunnen slaan en we minder energie van het net nodig hebben.
Biodiversiteit in de tuin
Duurzaamheid speelt niet alleen in huis, maar ook in de tuin een grote rol. Daar heeft Janneke vogelhuisjes opgehangen en een stukje wild gelaten voor insecten. “In de zomer zit het hier vol met bijen, vlinders en andere diertjes. We hebben zelfs een hommelnest in de tuinmuur,” vertelt ze enthousiast. “Zo dragen we midden in het centrum ook bij aan een beetje biodiversiteit.”
Afval scheiden
Biologisch eten en minder verspillen horen ook bij haar duurzame levensstijl. Met drie personen in het huishouden krijgt Janneke de grijze afvalcontainer nauwelijks vol. Ze scheiden papier, plastic en groenafval zo goed mogelijk. Ze heeft hiervoor nog een handige tip. “Ik doe het bio-zakje met groenafval in de onderste la van de vriezer. Dat gooi ik dan pas in de container als deze wordt opgehaald. Zo heb ik geen last van vieze geurtjes en maden.”
Bewust leven
Consuminderen blijft een aandachtspunt. “Ik ben me er wel van bewust dat we met z’n allen veel minder moeten kopen. Daar kan ik zelf ook nog stappen in zetten. Ook met vakanties houden we er steeds vaker rekening mee. Willen we nog vliegen? Of kunnen we ook met onze elektrische auto op reis. Kortom, we zijn nooit helemaal klaar. Je kunt altijd nog iets doen.”
Motivatie: één aarde, geen plan B
Janneke’s drijfveer is helder: “We hebben maar één aarde en die moeten we goed doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.” Ze gelooft in de kracht van kleine stappen. “Iedere druppel op de gloeiende plaat helpt. Als iedereen zijn deel doet, maken we samen het verschil.”
Wilt u ook uw steentje bijdragen?
Benieuwd hoe u uw woning kunt verduurzamen of energie kunt besparen? Kijk op www.goirle.nl/duurzaamheid voor tips, subsidies en informatie over een energiecoachgesprek.
Samen met inwoners en bedrijven werken we aan een duurzaam Goirle en Riel waar het fijn wonen is én blijft in de toekomst.