Verhalen van dorpsgenoten

Duurzaamheid als levensstijl: de duurzame keuzes van Bram van den Hoogen uit Goirle

Bram maakt een salade van groente restjes in de keuken

Ruim twee jaar woont Bram (50) met zijn vrouw en twee tienerdochters op het voormalige industrieterrein Van Besouw in een moderne, duurzame woning. Na de oplevering van hun woning hebben ze zelf nog 28 zonnepanelen geplaatst. Ook kijken ze naar kleine aanpassingen in hun levensstijl. “Duurzame oplossingen uitzoeken is voor ons bijna een hobby geworden.”

Slim energiegebruik

In hun woning kozen ze voor een flexibel energiecontract bij Tibber. “Via een app hebben we inzicht in wanneer de energieprijzen laag zijn. Zo gebruiken we apparaten zoals de wasmachine en droger op het moment dat de prijs het laagste is. Onze elektrische auto hangt altijd aan de stekker, maar hij laadt alleen op als de energieprijs laag is of wanneer de zon schijnt. Zo ontlasten we het net en besparen we energie,” vertelt Bram.

Restjes worden nieuwe gerechten

Ook op andere vlakken maken ze bewuste keuzes. “We eten weinig vlees. We kiezen meestal niet voor standaard vleesvervangers, maar wel voor alternatieven zoals zeewierburgers of gerechten met tofu en verse groenten.” De familie let ook op voedselverspilling. “We gooien zelden iets weg. We hebben altijd deeg en eieren in huis. Daarmee maken we van groenterestjes een heerlijke hartige taart. En ik vraag weleens aan ChatGPT om recepten te bedenken op basis van wat er nog in de koelkast ligt. Daar komen verrassend leuke dingen uit!”

Duurzaam vervoer

De familie heeft bewust maar één auto. “We plannen gezinsritten via een gezamenlijke agenda. Meestal lukt dat prima. Slechts een paar keer per jaar hebben we de auto allebei nodig. Maar dat lossen we dan wel op. We gebruiken de fiets zoveel mogelijk, zowel privé als naar werk. Dit scheelt niet alleen brandstof, maar ook een sportschoolabonnement.” Vliegen doet de familie liever niet vaak. “Binnen Europa kiezen we voor de auto of trein. Het scheelt stress en is vaak sneller dan vliegen als je de totale reistijd meerekent.”

Minder kopen

Bram en zijn vrouw kijken ook kritisch naar wat ze kopen. “We hebben ooit afgesproken alleen iets nieuws te kopen als het vervangen moet worden. Dat geeft heel veel rust en voorkomt impulsieve aankopen. En als we dan toch iets kopen, dan kiezen we voor kwaliteit.”

Wensen voor de toekomst

Hoewel de familie al veel heeft bereikt, zien ze nog verbeterpunten. Eén daarvan is het slimmer omgaan met regenwater. “Onze regenpijp zit aan de voorkant en komt uit op een wadi. Het water gaat dus niet meer naar het riool, en dat is goed tegen overstromingen als het hard regent. Maar we kunnen hier nu geen regenton plaatsen. Terwijl wij het water zouden willen opvangen om het te hergebruiken voor onze tuin. Hier hebben we nog geen slimme en betaalbare oplossing voor gevonden.”

Tips voor andere inwoners

“Wij realiseren ons dat wij het geluk hebben dat we kunnen wonen in een duurzame woning. En de financiële middelen hebben om te investeren in zonnepanelen en een elektrische auto. Maar een duurzamer leven hoeft niet altijd grote investeringen te vragen. Ik zou zeggen, begin klein. Kijk eens kritisch naar je voedselverspilling en hoe vaak je de auto gebruikt. Je kunt geld besparen en toch bijdragen aan een beter milieu. Een moestuintje is ook een aanrader. Je eet gezonder en het is nog leuk ook.” Voor de familie is duurzaamheid geen plicht, maar een verslavende manier van leven geworden. “We blijven steeds nieuwe dingen ontdekken. Het houdt nooit op, en dat maakt het juist zo leuk.”

Wilt u ook verduurzamen?

Het verhaal van Bram en zijn vrouw laat zien dat verduurzamen ook met kleine stapjes mogelijk is. Heeft u vragen over energiebesparing of verduurzaming? Kijk op www.goirle.nl/duurzaamheid voor informatie en ondersteuning.

Samen werken we aan een duurzaam Goirle, waar het prettig wonen is – nu en in de toekomst!