Energiehub de Baars
In De Baars werken we samen met andere gemeenten en organisaties aan plannen om duurzame energie op te wekken en onze omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. We kijken daarnaast hoe we de energie- en klimaatopgaven kunnen combineren met andere doelen, zoals natuurbehoud, landbouw en recreatie. Op deze pagina leggen we uit wat er tot nu toe is gebeurd en hoe u betrokken kunt blijven.
Wat is er gebeurd?
Wat zijn de energiehubs?
Energiehubs zijn plekken waar we onder andere duurzame wind- en zonne-energie opwekken. Daarover hebben gemeenten in onze regio afspraken gemaakt in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie. De Baars langs de A58 is aangewezen als mogelijke locatie voor energiehubs.
Windmolens: niet overal mogelijk
De afgelopen maanden is gekeken waar rondom De Baars mogelijk een energiehub kan komen. Daarbij houden we rekening met een bepaalde afstand tot woningen en andere functies in het gebied. Omdat De Baars ook in een gebied ligt waar vliegtuigen laag mogen vliegen en routes voor helikopters zijn, zijn windmolens niet overal toegestaan.
Het is duidelijk geworden dat de mogelijkheden hierdoor beperkt zijn. De plekken waar wel kansen zijn, worden naar verwachting begin 2025 duidelijk.
Water als onderdeel van het plan
In dit gebied werken we ook aan klimaatoplossingen, zoals het opvangen en afvoeren van regenwater. We kijken samen met het waterschap hoe we het watersysteem kunnen verbeteren, zodat de omgeving beter is voorbereid op het veranderende klimaat.
Hoe u kunt meedenken
We organiseren informatiebijeenkomsten
We vinden het belangrijk dat omwonenden, lokale ondernemers en andere belanghebbenden mee kunnen denken over de plannen. Daarvoor organiseren we in de periode tot mei 2025 verschillende gesprekken en bijeenkomsten. Hier bespreken we de voortgang, delen we zorgen of ideeën en zoeken we samen naar wat mogelijk is.
We houden u via onze website op de hoogte over waar en wanneer deze bijeenkomsten plaatsvinden.
Terugblik informatiemarkt over ontwikkelingen in De Baars
Lees hier meer over de terugblik op de informatiemarkt de Baars.
FAQ
Wat is De Baars?
De Baars is een bijzonder gebied in het hart van Brabant, waar natuur, recreatie, landbouw en cultuurhistorie samenkomen. Het ligt nabij de Abdij Koningshoeven, Safaripark Beekse Bergen en het Van Gogh Nationaal Park. Het knooppunt A58/A65 heeft ook de naam De Baars. De Baars is één van de zoekgebieden voor duurzame energie in de regio Hart van Brabant.
Waarom is De Baars aangewezen als zoekgebied voor energieopwekking?
Binnen de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) Hart van Brabant is De Baars geselecteerd als één van de zoekgebieden. Een zoekgebied is een plek waar mogelijkheden zijn voor het grootschalig opwekken van duurzame energie. De zoekgebieden zijn het resultaat van een zorgvuldig proces, waarbij is gekeken naar de beperkingen, randvoorwaarden, mogelijkheden en wensen. Dit proces heeft geleid tot 8 zoekgebieden, waaronder De Baars.
Meer informatie hierover: https://www.regio-hartvanbrabant.nl/programmas-projecten/fysiek-domein/energie-en-klimaat/regionale-energie-en-klimaatstrategie/
Waarom is grootschalige opwek nodig?
Onze aarde warmt op. Dat heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Bij de productie van fossiele brandstof komt veel CO2 vrij. Dit broeikasgas zorgt voor stijging van de temperatuur op aarde. Daarom is het opwekken van duurzame energie belangrijk en stapt ook regio Hart van Brabant over op alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Zo werken we aan een klimaatneutrale toekomst, zonder uitstoot van CO2. Ook worden we op die manier minder afhankelijk van energie uit het buitenland, wat bijdraagt aan de energiezekerheid van bedrijven en woningen. En we hebben de kosten beter in de hand.
Hoe wordt rekening gehouden met de omgeving?
Bij de locatiekeuze voor windmolens en zonnevelden worden verschillende factoren meegenomen, zoals de afstand tot woningen, het watersysteem, luchtvaart, defensie en andere functies in het gebied. Niet overal in De Baars kunnen windmolens worden geplaatst:
- Er geldt een zone van 500 meter rond de bebouwde kom van Goirle. Dit is vastgelegd in de omgevingsvisie Goirle. Binnen deze zone wordt niet gezocht naar locaties voor windmolens.
- Bij Hilvarenbeek is het andersom vastgesteld. Het zoekgebied beperkt zich tot een zone van 750 meter langs de A58. Daarbinnen wordt (wel) gezocht.
- Daarnaast zijn verschillende belemmeringen vanuit defensie, zoals hoogtebeperkingen vanwege vliegbasis Gilze-Rijen, laagvliegroutes van helikopters en radarbeperkingen.
- Ook zijn er belemmeringen door andere functies, zoals buisleidingen, infrastructuur, natuurgebieden en voldoende afstand tot gevoelige functies.
Wat zijn de wateruitdagingen in De Baars?
Door klimaatverandering wisselen periodes van extreme regenval zich af met droogte. Dit leidt tot wateroverlast in de lagere delen van het gebied, terwijl gewassen en planten lijden onder de droge periodes. Door natuur- en landschapsverbeteringen kan water beter worden vastgehouden en kan het gebied bijdragen aan verkoeling.
Welke gemeenten en organisaties zijn betrokken bij dit project?
De gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek werken samen met Waterschap De Dommel, het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS en lokale energiecoöperaties (LEC’s) aan de plannen voor De Baars. De gemeenten staan aan de lat om de ruimtelijke visie te bepalen. Publiek Ontwikkelbedrijf REKS, het waterschap en de LEC’s werken aan de uitvoering van projecten binnen de kaders van de ruimtelijke visie.
Wat betekent de samenwerking met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS en de lokale energiecoöperaties?
Voor de ontwikkeling van de energiehub De Baars werkt de gemeente samen met het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS en lokale energiecoöperaties. Uitgangspunt bij de energieprojecten is minimaal 50 procent lokaal eigendom. Via lokale energiecoöperaties kunnen inwoners participeren in de energieprojecten.
Hoe verloopt het proces op hoofdlijn?
Het proces ziet er als volgt uit:
- Het opstellen van de gebiedsvisie.
- Het opstellen van een omgevingsplan.
- Het voorbereiden van de realisatie.
- De bouw- en exploitatiefase.
Welke stappen nemen we in 2025:
De komende tijd gaan we de koers voor de energie- en wateropgave uitwerken. We nemen hier de mogelijke kansen voor recreatie en landschap mee.
- Onderzoek naar mogelijkheden voor windenergie en water in het gebied.
- Opstellen van de onderzoeksagenda/Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
- Onderzoek omgevingseffecten van verschillende scenario’s.
- Ontwerpproces op basis van effectenonderzoek met als uitkomst: voorkeursalternatief.
- Vaststellen gebiedsvisie.
Hoe worden de effecten van de windmolens onderzocht?
In een omgevingseffectrapportage worden de milieueffecten van de voorgenomen ontwikkelingen onderzocht. De afbakening en de diepgang hiervan worden vastgelegd in een notitie, genaamd Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Ook staat in deze NRD welke onderzoeken worden uitgevoerd.
Hoe worden inwoners betrokken bij de plannen?
Inwoners worden betrokken via informatieavonden, nieuwsberichten op gemeentelijke websites, sociale media en via een online vragenlijst.
Hoe kan ik bezwaar maken tegen de plannen?
Inwoners kunnen hun mening geven via de informatieavonden, de online enquête en de formele gemeentelijke inspraakprocedures rondom het vaststellen van de gebiedsvisie in 2026.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Voor meer informatie kunt u terecht op de gemeentelijke website:
Hoe kan ik meedenken of mijn mening geven?
De gebiedsvisie wordt samen met inwoners, organisaties en gebiedspartners opgesteld. Hun kennis van en ideeën over het gebied zijn essentieel. Zo komen we tot de beste invulling van de gebiedsopgave.
Inwoners en organisaties kunnen actief bijdragen aan de plannen. Suggesties en ideeën zijn welkom via e-mail via: wendy.akkers@tilburg.nl.