Geboorte

De geboorte van een kind moet u binnen drie dagen aangeven in de gemeente waar het kind is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Als dit door omstandigheden niet kan, is het mogelijk dat iemand anders die bij de bevalling aanwezig was, aangifte doet.

U kunt uw geboorte aangifte online regelen of u kunt langs komen in het gemeentehuis. 

Met DigiD kunt u online een geboorteaangifte doen. Dit is gratis. 

U kunt de geboorte van uw kind gemakkelijk online doorgeven. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig. Het doorgeven van de geboorte van uw kind is gratis. Het is ook mogelijk de geboorte door te geven aan de balie. Maak dan wel een afspraak. Kijk bij het kopje ┬┤meenemen als u op afspraak komt┬┤, welke documenten u dan mee moet nemen.

Het doen van een geboorteaangifte is gratis.

Uiterlijk op de derde werkdag na de dag van de geboorte. De dag van de geboorte telt dus niet mee. Valt er een feestdag in deze drie dagen? Of meer feestdagen? Dan tellen deze dagen niet mee.

Geboortedag         Aangifte uiterlijk
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag
  • verplicht: geldig identiteitsbewijs van de aangever
  • wenselijk: geldig identiteitsbewijs van de moeder, als zij niet de aangever is
  • als het kind voor de geboorte erkend is: erkenningsakte
  • als de vader het kind wil erkennen: schriftelijke toestemming en legitimatiebewijs van de moeder
  • als de achternaam van het kind nog gekozen moet worden, moet ook de moeder meekomen
  • eventueel trouwboekje

Na de geboorteaangifte ontvangt u de persoonslijst van het kind. Hierop staat ook het Burgerservicenummer vermeld.

Ouders kunnen op verzoek hun levenloos geboren kind laten registeren in de Basisregistratie Personen (Wet BRP). De registratie is ook mogelijk voor kinderen die in het verleden zijn overleden. De burgerlijke stand van de gemeente Goirle overlegt met u op welke manier u uw verzoek wilt doen.

Wetswijziging

Deze wetswijziging van de Wet BRP is het resultaat van een petitie van ouders. Zij gaven aan dat het een groot gemis is en feitelijk onjuist dat hun levenloos geboren of kort na de geboorte overleden kind niet in de Basisregistratie Personen voorkomt.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons via info@goirle.nl of telefonisch via (013) 5310 610. Meer informatie over dit onderwerp vindt u ook via de website van de Rijksoverheid.