Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen of uw partnerschap officieel registreren. Bij de gemeente doet u eerst een melding van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar na ontvangst van de melding kunt u trouwen of uw partnerschap registreren.

Melding regelen

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan in Goirle, dan moet u dit eerst melden (voorheen: ondertrouw). 

Een melding doet u altijd in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren. De melding doet u met het invullen en het opsturen van het formulier:

U ontvangt binnen 14 dagen na ontvangst een schriftelijke bevestiging van uw melding. 

Kosten

Melding doen is gratis. Na de melding krijgt u een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk
Dag en tijdKosten
Maandag tot en met vrijdag   € 270,60
Maandag om 8.45 uur en om 9.00 uurGratis*
Zaterdag€ 507,75
Trouwboekje€   35,10
Maandag t/m vrijdag op locatie€ 356,70
Zaterdag op locatie€ 593,75

* Gratis huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een vergaderruimte in het gemeentehuis van Goirle, zonder toespraak. Maximaal 12 personen, inclusief het bruidspaar.

Trouwambtenaren

De Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand is de trouwambtenaar. Hij/zij is in dienst van de gemeente om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Nadat u de bevestigingsbrief van uw 'melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap' met akkoord, heeft ontvangen, kunt u een voorkeur voor een van de Goirlese trouwambtenaren doorgeven. Dit geeft u door op een 'checklist' die u ontvangt van ons.

Als u van ons een bevestiging heeft ontvangen dat de trouwambtenaar van uw voorkeur beschikbaar is, maakt de trouwambtenaar een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven. De trouwambtenaar neemt ongeveer 2 á 3 weken voor uw trouwdag contact met u op.

Om u te helpen bij uw keuze, stellen de trouwambtenaren zich aan u voor. 

Trouwlocaties

U kunt trouwen in de raadzaal van het gemeentehuis.  Het is ook mogelijk om een andere locatie in Goirle te laten aanwijzen als trouwlocatie. Hierbij kunt u denken aan thuis, in een restaurant, het cultureel centrum of u kunt zelf met een voorstel komen. Als u op een andere locatie in Goirle wilt trouwen dan het gemeentehuis, vul dan het aanvraagformulier trouwen op locatie in. Dit formulier kunt u meesturen als u ook het formulier van de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap gaat versturen.

Uitzonderingen

Als een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit bezit, in het buitenland is geboren of lange tijd in buitenland heeft gewoond of daar bent gescheiden, kan het zijn dat u extra documenten moet overleggen. Neem dan ruim voor uw huwelijk- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Goirle via T (013) 5310 610.