Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen of uw partnerschap officieel registreren. Bij de gemeente doet u eerst een melding van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kunt u gemakkelijk online regelen. Vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar na ontvangst van de melding kunt u trouwen of uw partnerschap registreren.

Met DigiD kunnen jullie online je huwelijk of geregistreerd partnerschap melden

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan in Goirle, dan moet u dit eerst melden (voorheen: ondertrouw). 

Een melding doet u altijd in de gemeente waar u wilt trouwen of uw partnerschap registreren. U kunt dit gemakkelijk online doorgeven. Hier heeft u DigiD voor nodig. U geeft onder andere de datum, de trouwlocatie en de trouwambtenaar door.

Let op: de datum, trouwlocatie en trouwambtenaar die u doorgeeft, staan nog niet meteen vast. Wij nemen contact met u op om uw aanvraag te bevestigen.

Melding doen is gratis. Na de melding krijgt u een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dag en tijd   Kosten
Maandag tot en met vrijdag (gemeentehuis)   € 278,80
Maandag om 8.45 uur en om 9.00 uur (gemeentehuis)   Gratis *
Zaterdag (gemeentehuis)   € 523,10
Maandag tot en met vrijdag (op locatie)
Maandag tot en met vrijdag (op locatie eenmalig aan te wijzen)          
  € 367,50
€ 393,80
Zaterdag (op locatie)
Zaterdag (op locatie eenmalig aan te wijzen)
  € 611,70
€ 638,00
Zondag op locatie (tussen 9.00 en 17.00 uur) **   € 654,40
Zondag op locatie (buiten kantoortijden) **   € 680,03
Trouwboekje   €   36,20


* Gratis huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een vergaderruimte in het gemeentehuis van Goirle, alleen op maandag tussen 08.45 en 9.00 uur, zonder toespraak. Maximaal 10 personen, inclusief het bruidspaar.

** Trouwen op zon- en feestdagen is op het gemeentehuis niet mogelijk.

De Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand is de trouwambtenaar. Hij/zij is in dienst van de gemeente om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Bij het online melden van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap stellen de trouwambtenaren zich aan u voor. U kunt dan meteen uw voorkeur aangeven. Het is ook mogelijk om van tevoren alvast een kijkje te nemen bij de trouwambtenaren.

Als u van ons een bevestiging heeft ontvangen dat de trouwambtenaar van uw voorkeur beschikbaar is, maakt de trouwambtenaar een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven. De trouwambtenaar neemt ongeveer 2 á 3 weken voor uw trouwdag contact met u op.

U kunt trouwen in de raadzaal van het gemeentehuis. Het is ook mogelijk om een andere locatie in Goirle te laten aanwijzen als trouwlocatie. Hierbij kunt u denken aan thuis, in een restaurant, het cultureel centrum of u kunt zelf met een voorstel komen. U kunt een locatie selecteren of een externe locatie aangeven wanneer u de melding van uw huwelijk online doorgeeft. Benieuwd naar de locaties? Bekijk dan alvast de trouwlocaties.

Als u uw geregistreerd partnerschap wilt omzetten in een huwelijk, heeft u twee mogelijkheden:

  1. Kosteloze omzetting. Dit kan alleen op maandag tussen 8.45 en 9.00 uur in een vergaderruimte in het gemeentehuis van Goirle, zonder toespraak. Maximaal 12 personen, inclusief het bruidspaar.
  2. Omzetting met een ceremonie. Dit kan op een door u gekozen moment.

De aanvraag doet u gemakkelijk online.

Als een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit bezit, in het buitenland is geboren of lange tijd in buitenland heeft gewoond of daar bent gescheiden, kan het zijn dat u extra documenten moet overleggen. Neem dan ruim voor uw huwelijk- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Goirle via T (013) 5310 610.

Links

Downloads