Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Aanvragen en ophalen doet u zelf. Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis en kunt u zonder afspraak ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten rijbewijs
Product Prijs
Rijbewijs € 41,00
Extra kosten voor een spoedaanvraag      € 34,10

 

Meenemen

Bij de aanvraag van een rijbewijs neemt u het volgende mee:

 • bij vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
 • één goedgelijkende pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud op het moment van aanvraag. Let op de eisen
 • contant geld of een pinpas om het rijbewijs te betalen
 • bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs

U kunt een spoedaanvraag doen om uw rijbewijs sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor 12.30 uur indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw rijbewijs vanaf 09.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig. Bent u tussen de 65 en 70 jaar, dan krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70, dan krijgt u een rijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is.

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag, dan moet u medisch gekeurd worden.

* Rijbewijzen tijdelijk langer geldig: door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Kijk voor de actuele regels op de website van de Rijksoverheid

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs in Nederland meldt u dit bij het RDW. Met uw DigiD kunt u daar online aangifte doen. Het rijbewijs wordt geblokkeerd, let op: dit is onomkeerbaar. Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs maakt u een afspraak bij de gemeente.

Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

 • Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? of
 • Heeft u een medische beperking? of
 • Heeft u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig?

Een Gezondheidsverklaring wordt alleen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Goirle.
Voordat u een rijbewijs aanvraagt, heeft u een gezondheidsverklaring en een keuringsverslag van een arts nodig.

Stappen

 • De Gezondheidsverklaring is een document dat u bij de gemeente koopt. Hiervoor maakt u een afspraak bij de gemeente. U kunt dit document ook aanvragen via Mijn CBR, u heeft hier een DigiD voor nodig.
 • U stuurt de ingevulde Gezondheidsverklaring naar CBR.
 • CBR stuurt u daarna een verslag voor medische keuring. Dit laat u invullen door een arts.
 • Met het ingevulde verslag voor medische keuring vraagt u uw rijbewijs aan bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak.

Kosten

Een Gezondheidsverklaring kost € 37,80. Kosten voor het laten invullen van het verslag voor medische keuring door een arts betaalt u zelf.