Herinrichting Tilburgseweg

De gemeente Goirle wil een verkeersveilig en goed ontsloten centrum, waarvan de entree aansluit bij de sfeervolle, gemoedelijke en gastvrije uitstraling van het Kloosterplein en De Hovel. Ook moet de entree bijdragen aan de toekomst en levensvatbaarheid van het centrum en daarmee aan de ambities om een aantrekkelijke en bruisende gemeente te zijn waar het goed wonen, werken en vertoeven is. De raad heeft gekozen voor een integrale aanpak, waarbij de Tilburgseweg, het herontwikkelingsplan Centrum Goirle en het geplande onderhoud in een keer worden aangepakt. Dit geeft de minste overlast.

Wat kunt u verwachten?

 • De Tilburgseweg (tussen de Kalverstraat en Dorpsstraat) wordt een tweerichtingsweg.
 • De rijrichting van de Tilburgseweg (ter hoogte van het Kloosterplein) en de Oude Kerkstraat wordt omgedraaid, zodat een logische (parkeer)route ontstaat.
 • Voor vrachtwagens blijft eenrichtingsverkeer van toepassing.
 • De auto is te gast bij de fietsers: er komt geen gescheiden fietsvoorziening.
 • We leggen brede trottoirs aan.
 • Er komt voldoende ruimte om te parkeren.
 • Alle weggebruikers weten dat ze gezamenlijk de rijbaan gaan gebruiken.
 • Het kruispunt van de Van Haestrechtstraat / Tilburgseweg houdt dezelfde vorm.

Stand van zaken

Na de inloopavond op 21 juni verwerken de gemeente en de aannemer de vragen en opmerkingen. Verder wordt gewerkt aan de voorbereidingen van het project dat op 23 juli daadwerkelijk van start gaat.

Vervolg

Vanwege de mogelijke bouwontwikkeling op de hoek Kalverstraat-Tilburgseweg is de herontwikkeling van de Tilburgseweg in twee fasen geknipt.

 • Fase 1: van 23 juli t/m 19 oktober en van 7 januari t/m 15 februari.
 • Fase 2: gaat medio 2021 van start.

Vooruitlopend hierop zullen nutsbedrijven vanaf 2 juli kavels en leidingen verleggen in de bocht van de Dorpsstraat. Dit duurt twee weken. Na een week rust begint dan fase 1.

Fase 1 bestaat uit drie delen, waarbij de planning onder voorbehoud is, want (weers)omstandigheden kunnen voor vertraging zorgen.

 • Deel 1: van week 30 t/m 32 (van 23 juli t/m 10 augustus) wordt de Dorpsstraat heringericht. Het gaat om het deel tussen de Van Haestrechtstraat en Het Aangeleeg (parkeerterrein achter Bakker Van der Brugge). Hier komt nieuw asfalt en ook de fundering wordt gedeeltelijk vernieuwd. Verder krijgen de trottoirs nieuwe bestrating. 
 • Deel 2: in week 33 t/m 42 (van 13 augustus t/m 19 oktober) is de herinrichting van de Tilburgseweg vanaf de Kalverstraat richting Dorpsstraat aan de beurt. Heijmans Infra werkt steeds in korte vakken van 60 meter, zodat de bereikbaarheid naar winkels en woningen optimaal is. Tijdens de Reuzenoptocht op 7 oktober zijn alle trottoirs klaar.
 • Deel 3: van week 2 t/m 7 (van 7 januari t/m 15 februari) in 2019 volgt de herinrichting van het plein, plantsoen en wegen van het deel Kloosterstraat en het deel Sint Jansstraat bij restaurant Blauw.

Om bevoorrading, bouwverkeer, passanten en aanwonenden zo goed mogelijk te begeleiden, is er een steward aanwezig die herkenbaar is aan een veiligheidshesje waar 'Steward' op staat.

Openbaar vervoer
Van 23 juli t/m 10 augustus gaan buslijnen 450, 295 en 2 omrijden en komen er 2 tijdelijke haltes in de Van Haestrechtstraat nabij de Dorpsstraat.

 

 

Meer informatie

U kunt met uw vragen en opmerkingen terecht bij Jan-Hein Heijmans, omgevingsmanager van Heijmans Infra: jheijmans3@heijmans.nl of T 06 51 282 629.