Goirle en Riel zijn officieel dementievriendelijk

Op 17 september heeft de gemeente Goirle het certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ ontvangen. Wethouder Guus van der Put kreeg het certificaat overhandigd van Alzheimer Nederland. De gemeente Goirle is de derde Brabantse gemeente die zichzelf officieel dementievriendelijk mag noemen. Landelijk zijn er maar 25 gemeenten dit certificaat in handen hebben.

De gemeente Goirle werkt samen met Platform DVG al negen jaar aan een dementievriendelijke gemeenschap. Het Platform DVG bestaat uit vrijwilligers, Dorpsteam Goirle, de bibliotheek, wijkverpleging, Senioren Goirle en de gemeente Goirle. Na negen jaar hard werken zijn Goirle en Riel officieel een dementievriendelijke gemeenschap.

“Het zit hem in de kleine dingen”

Wethouder Guus van der Put: “Ik ben heel trots dat wij dit certificaat ontvangen. Het laat zien dat Goirle en Riel een dementievriendelijke gemeenschap zijn. Het doet recht aan de inzet van veel inwoners voor dorpsgenoten met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Het is heel fijn dat we een gemeenschap hebben waarin mensen zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen. En dat de gemeenschap een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. Het zit hem vaak in kleine dingen waardoor inwoners normaal mee kunnen blijven doen. Het aantal inwoners met dementie stijgt. De impact is dus groot voor mensen met geheugenproblemen én voor de samenleving als geheel.”

Jaarlijkse activiteiten

Platform DVG organiseert jaarlijks activiteiten die te maken hebben met het thema dementie. Niet alleen inwoners met dementie kunnen hieraan meedoen, maar ook mantelzorgers en familie is hierbij welkom. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het Zilverbrein, D’n inloop, Voetbalmemories en de dementievriendelijke looproute tussen de Guldenakkker en Albert Heijn Van Hogendorpplein.