Duurzaamheid

De gemeente Goirle wil een duurzame gemeente zijn die zorgvuldig omgaat met energie, water en grondstoffen.

Initiatieven

Heeft u zelf initiatieven op dit gebied, dan kunnen wij u daarbij ondersteunen. We kijken daarbij ook via welke organisatie u in aanmerking kan komen voor subsidie.
De volgende initiatieven zijn al opgezet in Goirle en Riel.

Duurzaamheidslening

Wilt u uw woning energiezuiniger maken? Voor de benodigde investering kunt u een lening van maximaal € 25.000 euro aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet.

Hoe werkt het?
Via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening. Met het aanvraagformulier Duurzaamheidslening kunt u de lening aanvragen.

Regentonnen

Bent u klaar voor de hevige regenbuien?
Steeds vaker worden wij overvallen door hevige regenbuien. De verwachting is dat ook deze zomer weer zware hoosbuien gaan vallen. Er valt dan meer water dan ons riool aankan. Binnen een half uur kunnen straten blank staan. We nemen maatregelen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Ook u kunt hierbij helpen!

Heeft u een woning met tuin?
Laat uw regenpijpen dan niet in het riool uitkomen, maar vang uw regenwater op in een regenton. Het plaatsen van een regenton is redelijk eenvoudig. Het (tijdelijk) opvangen van regenwater voorkomt dat uw tuin bij hevige regenval direct onder water komt te staan. Op een later moment kunt u het overtollig opgevangen regenwater in de tuin lozen of uw planten er mee begieten. Als uw regenton het niet aankan, kunt u ook als de ton vol is, de regenpijp in de grond uit laten lopen. Jaarlijks valt in Nederland 70-90 cm neerslag die u kunt gebruiken. Regenwater is gratis, het bevat sporenelementen en nauwelijks kalk. Daarmee is het niet alleen heel gezond voor uw planten, u kunt er ook streeploos de ruiten van het huis mee schoonmaken of uw auto mee wassen. Ook is dit kalkvrije water beter voor bloemen en planten, zowel binnen als buiten. Voor uw huisdieren is het prima drinkwater. De gemeente stimuleert het plaatsen van regentonnen. Daarom hebben wij samen met het Biodiversiteitsteam Goirle een regentonnen actie. Klik voor meer informatie hoe u met korting een ton kunt aanschaffen?

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een regenton?
Het belangrijkste is dat u het juiste installatiemateriaal aanschaft. Dit is afhankelijk of uw regenpijp wel of geen afvoer heeft. Daarnaast is het verstandig om de opvangcapaciteit/inhoud van een regenton aan te laten sluiten bij de grootte van het dak. Bij een dak van 25m2 met één regenpijp heeft u minstens een regenton nodig met een inhoud van 100 liter. Wanneer het dak 50m2 groot is en er twee regenpijpen zijn, is het aan te raden om aan beide een 100 liter ton te installeren. Overigens geldt de regel hoe groter, hoe beter, omdat we in de natte periode zoveel mogelijk regenwater willen opslaan, zodat we in de droge periode zoveel mogelijk water kunnen gebruiken. 
Meer informatie

Meer informatie

Voor ondersteuning bij uw initiatieven of als u vragen heeft over duurzame projecten, neem dan contact op met Henk van Boxtel, mail henk.van.boxtel@goirle.nl