Identiteitskaart

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Iedereen moet het identiteitsbewijs zelf aanvragen én afhalen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Wilt u weten naar welke landen u kunt reizen met een identiteitskaart? Kijk op de website van Rijksoverheid

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten identiteitskaart
Product Prijs
Identiteitskaart 18 jaar en ouder (10 jaar geldig)          € 67,55
Identiteitskaart tot en met 17 jaar (5 jaar geldig) € 36,45
Extra kosten voor een spoedaanvraag € 50,90
Vermissing reisdocument € 0,00

 

Meenemen

  • al uw oude reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heeft u geen oud reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee
  • één pasfoto in kleur. Let op de eisen
  • contant geld of een pinpas om de identiteitskaart te betalen.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar neemt u daarnaast mee:

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant T (088) 3616 000.

Let op: uw nieuwe identiteitskaart heeft bij aanvraag vanaf 4 januari 2021 een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuw identiteitsbewijs sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor een bepaald tijdstip (ma, do en vr vóór 12.30 uur; di en wo vóór 15.00 uur) bij het gemeentehuis in Goirle indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw reisdocument vanaf 09.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument. Zij beoordelen of u in aanmerking komt voor een nooddocument.

Is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Dit kan online met DigiD of op afspraak.

Is de identiteitskaart van uw kind vermist of gestolen? Dit kunt u alleen online regelen als het kind een eigen DigiD heeft.

Bij verlies of diefstal van uw reisdocument in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist, moet de ouder of degene die het gezag heeft, hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.

Om voor medische zorg in aanmerking te komen moet een persoon de eerste keer dat hij zich meldt bij een zorgverlener een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar.

Nu het in verband met het coronavirus niet voor iedereen mogelijk is om op korte termijn een geldig identiteitsbewijs te regelen, hanteert het ministerie van VWS een praktische benadering:

• Heeft u geen geldig identiteitsbewijs meer? Neemt u dan uw verlopen document mee. Op basis daarvan wordt uw aanvraag in behandeling genomen.
• Hierbij geldt wel de afspraak tussen zorginstelling/zorgverlener en betrokkene dat betrokkene zo snel als dat weer kan alsnog zorgt voor een geldig legitimatiebewijs en dat dan alsnog laat zien aan de zorgverlener.