Zwemmen in de Oostplas

Met het warme weer is een koele duik in de Oostplas aanlokkelijk. Vorig jaar veranderden de regels rond de plas. Daarom zetten we op een rij wat er kan (en wat niet) als u verkoeling zoekt bij de Oostplas.

Genieten van de Oostplas

U bent welkom bij de Oostplas om te zwemmen of voor een wandeling. Ook duikers en vissers (met vergunning) kunnen er terecht. Het voormalige strandje verandert in natuur. Recreƫren mag daar niet meer.

Zwemmen

U kunt veilig zwemmen in het westelijke deel van de Oostplas. Dat gedeelte is aangewezen als zwemwater. Ter hoogte van het voormalige strandje is een doorgang waar u het water in en uit kunt. De kwaliteit van deze zwemlocatie wordt regelmatig gecontroleerd. Als de kwaliteit niet goed is, staat dat op www.zwemwater.nl en op het bord bij de toegang. Na het zwemmen moet u weer vertrekken want u mag niet recreƫren aan de waterkant. Suppen of varen met bijvoorbeeld een surfplank, kano of bootje mag alleen met een ontheffing van de gemeente.

Natuur

Het strandje verandert in drassige natuur met dijkjes met struiken. Dat moet zich nog verder ontwikkelen maar over een tijdje kan er niemand meer op. De werkzaamheden zijn nog maar net klaar. Daardoor is ook de toegang naar het zwemwater nog niet perfect. Dat komt goed als er vegetatie gaat groeien, mensen lopen en door periodiek onderhoud.

Overlast

Het college besloot vorig jaar om het strandje af te sluiten vanwege overlast voor de omgeving. Het werd er te druk. De Oostplas is bedoeld voor kleinschalige recreatie. Dat kan goed samengaan met bewoning in de buurt en natuurwaarden. Ervaart u overlast? Dan kunt u dit melden via Fixi op onze site of de app.