Onderscheiding Peter Centen

Donderdag 31 januari 2019 is Goirlenaar Peter Centen tijdens zijn afscheidsreceptie bij Grass Valley Nederland BV benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Goirlenaar Peter Centen (66), kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Depla van de gemeente Breda, waar het bedrijf gevestigd is. De heer Centen heeft zich tijdens zijn gehele loopbaan bij Grass Valley, voorheen Philips, gericht op het verbeteren van alles wat we op televisie zien, door ruis te verminderen en pixels te verbeteren. De heer Centen is dé technische motor achter de ontwikkeling van de broadcast camera's die afkomstig zijn uit Nederland.

De heer Centen deed onderzoek naar beeldopnemers met enkele tientallen patenten met internationale erkenning tot gevolg. Hij ontwikkelde zich tot wereld-expert op het gebied van ruis in sensoren en camera's. Hij is hierin erkend op het hoogste niveau én gepromoveerd. In 2003 won de heer Centen de Emmy Award in Amerika voor de ontwikkeling van 'high-definition dynamic pixel management' voor CCD sensoren. In 2016 won hij de David Sarnoff Medal Award. Deze prijs staat voor de buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe technieken of apparatuur ter verbetering van de bouwfase van televisie technologie.

De heer Centen liep voorop in alle aspecten van ontwikkeling en zorgde ervoor dat zijn kennis gedeeld werd. Dit deed hij onder andere door andere mensen kansen te bieden om mee te ontwikkelen en door wereldwijd lezingen te geven.