Hoe beleeft de jeugd deze coronatijd?

Het coronavirus heeft impact op ons allemaal. Ook op de jongeren in onze gemeente. We spraken met twee jongeren uit Goirle over hoe zij de coronatijd beleven.

Thuisonderwijs en een schoolmusical zonder publiek

Tijdens de uitbraak van het coronavirus zaten Tessi (13) en Thierry (12) allebei in groep 8. Op die leeftijd draait je leven vooral om school, sporten en leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen. Vanwege de maatregelen hadden ze een aangepast schoolkamp, thuisonderwijs en een afscheidsmusical zonder publiek. Nu zitten ze in de eerste klas van de middelbare school. ‘We zitten met een halve klas op school,’ vertelt Tessi. ‘De andere helft van de klas gaat op de andere dag naar school. Je mag niet naast elkaar zitten omdat je 1,5 meter afstand moet houden. En ik ben net dertien geworden, dus ik moet nu ook een mondkapje dragen. Die vergeet ik nog weleens op te zetten.’ Thierry zit op een andere middelbare school, maar vertelt hetzelfde. ‘Veel afstand houden, een mondkapje is verplicht en de helft van de week online lessen volgen. Dat is wel lastig.’

Lastige lockdown

Tessi geeft aan dat ze het moeilijk vindt om stil te zitten, dus zo veel mogelijk binnen blijven is een uitdaging. Normaal gesproken voetbalt ze drie keer per week. Dat viel tijdens corona weg. ‘Ik probeer er wel het beste van te maken, want ik heb er ook niet veel aan om in mijn eentje op mijn kamer te zitten,’ vertelt ze. Ook Thierry is het liefst buiten aan het bmx’en, schaatsen of skeeleren. Thuis konden ze zich allebei gelukkig wel vermaken. Tekenen, gamen, televisie kijken of filmpjes kijken op YouTube. Maar ze spreken beide ook weleens buiten af met vrienden. ‘We zijn vaak op het voetbalveld,’ vertelt Tessi. ‘Meestal zijn we dan aan het voetballen, of we praten gewoon met elkaar. Eigenlijk heeft niemand last van ons, er staan weinig huizen in de buurt en we maken ook niet veel herrie.’ Thierry vertelt dat hij de laatste tijd vooral bij de crossbaan te vinden is. ‘Ik vermaak me daar heel goed. Vaak zijn er meerdere kleine groepjes die met elkaar praten en lachen. Het is niet zo dat we er met één grote groep naartoe gaan. De meeste mensen begrijpen gelukkig wel dat we elkaar buiten opzoeken.’ Ze proberen zich wel aan de geldende maatregelen te houden, maar ze geven ook toe dat dat steeds moeilijker wordt. Ze kunnen dan ook niet wachten tot er weer wat meer kan, zoals naar feestjes gaan of naar de bioscoop.

Overlast en begrip

Veel mensen zitten thuis. Daardoor zien ze meer gebeuren in hun omgeving. Net als Tessi en Thierry halen veel scholieren een frisse neus buiten. Gelukkig maar, want dat is beter dan de hele dag binnen zitten. Wanneer scholieren buiten zitten, is dat niet meteen overlast. Vindt u iets vervelend? Spreek elkaar er dan op aan. We moeten het samen met elkaar volhouden. Kijk naar elkaar om, maar probeer ook begrip voor elkaar op te brengen. Mocht u toch overlast ervaren, dan kunt u dit melden bij de gemeente via de Fixi-app of via www.fixi.nl. Bij verdachte situaties of strafbare feiten kunt u contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Heeft het spoed, bel dan altijd 112.