Coronaverhaal: vrouwenpopkoor Ladies First

Hoe hou jij het vol? Wat maak jij mee? Schrijf mee aan de Goolse geschiedenis. Samen met de Bibliotheek verzamelen we coronaverhalen van de inwoners van Goirle en Riel. De verhalen bundelen we in een boek. Maar tussentijds zijn ze te lezen op onze website en in het Goirles Belang. Ook meedoen? Lees meer over de spelregels.


Vrouwenpopkoor Ladies First is de naam van ons koor, dat sinds april 2014 bestaat.

In oktober 2019 vierden we ons 15-jarig jubileum met twee fantastische shows in C.C. Jan van Besouw. De maanden daarvoor werkten we intensief samen om een mooie productie neer te zetten en werd de onderlinge band steeds hechter.

Als we nu terugkijken op 2020 zijn de tegenstellingen groot.

Een repetitieavond is niet alleen een avond om te zingen, maar ook een ontmoetingsavond met de andere leden van het koor en de dirigent. Het is een sociaal gebeuren.

In het voorjaar werden ons door Corona allerlei beperkingen opgelegd en konden we niet meer samen repeteren in ons lokaal. Ton van Baest, onze dirigent, stelde voor om via Zoom te gaan repeteren. Nou is de een natuurlijk handiger met de computer dan de ander, maar het lukte zowaar om elkaar te zien en te horen. We konden onze dirigent nazingen, maar dan hoorde je alleen je eigen stem. Alle stemmen tegelijk laten horen was geen optie, omdat die niet allemaal tegelijk zouden klinken en dan krijg je natuurlijk een kakofonie van geluiden. Het waren dus eenzame repetities, ondanks alle inspanningen van Ton en ondanks de ingelaste pauze waarin we elkaar konden spreken.

We waren dan ook opgelucht toen we weer samen mochten komen om te zingen, buiten, dat wel, maar gelukkig was de temperatuur meestal goed. We hadden nu niet wekelijks een repetitie, maar één keer in de veertien dagen, omdat het koor was opgesplitst. We stonden buiten met flinke afstand van elkaar. Veilig, dat wel, maar veel steun aan elkaar hadden we niet. Eigenlijk hoorde je alleen je eigen stem goed. Niet getreurd, we waren weer bij elkaar en het was zo fijn elkaar weer echt te zien. Helaas vielen er ook een paar repetities letterlijk in het water vanwege fikse regenbuien, net na acht uur of zelfs al eerder.

We kwamen dus niet echt veel verder met het uitbreiden van ons repertoire. Gelukkig mochten we na de zomervakantie weer in ons lokaal. Met tien mensen ongeveer, weer op flinke afstand, hervatten we onze zangavond. In de pauze dronken we water of zelfgezette koffie, want de bar in C.C. Jan van Besouw was gesloten. Dan stonden we met zijn allen in de gang, anderhalve meter van elkaar, terwijl de ramen in het lokaal zo ver mogelijk open stonden voor de ventilatie.

In september hadden we gelukkig nog onze jaarlijkse Ladies First dag. Er was niet veel mogelijk, maar we vonden een gezellige locatie, groot genoeg om op een veilige manier samen te kunnen zijn.

Vanaf oktober vervielen de repetities, omdat de Coronamaatregelen werden aangescherpt. Toen werd het stil en hadden we alleen nog onze midi-files om mee te oefenen. Ons bestuur verraste ons met een lief presentje en stuurde af en toe een bemoedigend berichtje.

We hoopten op betere tijden in 2021.

Vrouwenpopkoor Ladies First