Column burgemeester: Beleef de feestdagen op een andere manier

Nog even en het jaar 2020 zit erop. Dit bijzondere jaar dat ook onze Goirlese samenleving ontregelde en ons confronterend duidelijk maakte dat niets vanzelfsprekend is. De donkere dagen zijn vroeg begonnen dit jaar. En nu staan de feestdagen voor de deur. Dagen waarvan we weten dat ze er anders uit gaan zien dan voorgaande jaren. Maar anders wil niet zeggen, minder leuk of gezellig.

Wees creatief en beleef de feestdagen op een andere manier. Ik ben in onze dorpen de afgelopen maanden al veel voorbeelden van creativiteit tegengekomen. Ik denk aan de online Kennisquiz die de vrijwilligers van de Gôolse Dorpsquiz vorige week zaterdag organiseerden. Meer dan honderd teams met enthousiaste inwoners van Riel en Goirle deden mee en de LOG stelde de studio beschikbaar. Dit soort initiatieven maken deze dagen een stuk minder donker. Dus bedenk ook thuis een online quiz of bingo, houd een digitale kersborrel en luid het nieuwe jaar in met sterretjes en ander klein (categorie 1) vuurwerk.

Normaal ga ik met de kerst naar de kerk en zitten Monique en ik ’s avonds met onze vier zonen en hun vriendinnen aan de kerstdis. Lekker eten, gezellige drukte en soms wordt er zelfs gedanst. Een traditie die we nu moeten overslaan. We gaan het dit jaar anders doen. De mis woon ik op televisie bij en dankzij beeldbellen zullen we ’s avonds toch het glas kunnen heffen met de kinderen.

Maar dat zal bij u waarschijnlijk niet veel anders zijn. Deze lockdown, in de tijd waarin we het meest verlangen naar gezelligheid, samenzijn en geborgenheid, vraagt veel van ons allemaal. Misschien nog wel extra tijdens de feestdagen. Onze ondernemers betalen een grote prijs. Mijn hart gaat uit naar hen die hun winkel hebben moeten sluiten in deze drukste periode van het jaar. En ook naar de horeca, die al zo’n lange tijd geen gasten mogen ontvangen. Het offer dat zij moeten brengen, kunnen wij belonen door ons aan de maatregelen te houden. Om zo te zorgen dat het aantal  besmettingen naar beneden gaat en de ondernemers hun deuren weer kunnen openen.

Daar doe ik het voor. En u?

Mogen onze ondernemers en ik op u rekenen, ook tijdens de feestdagen?

Ik wens u een gezonde, warme en gezellige kerst en een veilige jaarwisseling!

Mark van Stappershoef
Burgemeester