Aangifte sociale zekerheidsfraude

De gemeente Goirle heeft aangifte gedaan tegen een inwoner vanwege sociale zekerheidsfraude. Deze inwoner ontving ongeveer € 63.000 te veel aan bijstand. Aangifte doen was verplicht omdat het gaat om een bedrag boven € 50.000. De gemeente geeft hiermee ook een signaal af: misbruik van gemeenschapsgeld accepteren wij niet.

 

De betrokken inwoner had meer dan vijf jaar lang inkomsten naast een bijstandsuitkering. Deze inkomsten werden niet gemeld. De gemeente kan daardoor niet vaststellen of de inwoner recht had op de uitkering. Verder schond de inwoner hiermee de inlichtingenverplichting. De gemeente trok daarom het recht op bijstand in en vordert een bedrag van ongeveer € 63.000 terug.

 

Omdat het gaat om een terugvordering van meer dan € 50.000 euro, deed de gemeente aangifte van sociale zekerheidsfraude bij het Openbaar Ministerie.

 

Burgemeester Mark van Stappershoef: “Als gemeente zorgen wij dat gemeenschapsgeld terecht komt bij mensen die dat echt nodig hebben. Iemand die bewust informatie verzwijgt om een (hogere) uitkering te krijgen, maakt misbruik van gemeenschapsgeld. Dit accepteren wij niet in onze gemeente.”

 

De zaak kwam aan het licht door onderzoek na een anonieme melding in maart 2021. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met afdeling Fraudebestrijding van de gemeente Tilburg.