Jeugdgemeenteraad gaat zwerfafval te lijf!

JGR keep it clean afbeelding

“ speelt toch veel lekkerder zonder al die rotzooi”

Vuilniszakken paraat. Afvalgrijpers in de aanslag en een plattegrond op zak…project Keep it Clean Goirle is een feit! Zaterdag was het de dag van de waarheid voor het zwerfafval in Goirle. 12 leden van de Jeugdgemeenteraad Goirle gingen samen met een aantal raadsleden onder begeleiding van wethouder Piet Poos op jacht naar zwerfafval. Het stond al een tijdje bovenaan het to do lijstje van de Jeugdgemeenteraad omdat de leden een schoner milieu hoog in het vaandel hebben. En nu de zomervakantie eraan komt was het hoog tijd om de mouwen op te stropen. Samen gingen ze aan de slag om de omgeving rondom de scholen van de kinderen schoon en speelklaar te krijgen voor de aankomende vakantie.

Elke school in Goirle wordt door twee kinderen uit groep zeven vertegenwoordigd in de Jeugdgemeenteraad, het is dan ook niet moeilijk kiezen voor de kids waar ze willen gaan opruimen. “Bij ons op school hebben we gelukkig met de leerlingenraad ook al afspraken gemaakt over het opruimen van afval op en rond het schoolplein”, vertelt Max trots over zijn school Open Hof. “Iedereen weet dat je je eigen rotzooi in de prullenbak gooit, doe je dat niet, dan word je daarop aangesproken”. Ook bij Den Bongerd zijn ze daar heel bewust mee bezig zegt Suzie over haar school. “Er worden regelmatig groepjes leerlingen in de pauze op pad gestuurd met een afvalgrijper om het afval van het schoolplein, dat we delen met Open Hof, op te ruimen. Als ik zie dat iemand iets op de grond gooit, probeer ik daar dan ook wat aan te doen maar dat vind ik soms best moeilijk. Als het iemand van mijn eigen leeftijd is dan spreek ik ze erop aan zodat ze het zelf in de prullenbak gooien. Maar als die persoon ouder is dan ik vind ik dat moeilijker. Dan wacht ik meestal even en raap het dan zelf op om het op te ruimen”, aldus Suzie.

Natuurlijk, met het zonnige weer hadden sommige van de kinderen misschien liever even een koele duik in het zwembad genomen “maar dat komt straks wel”, aldus Anne Mieke “eerst even goed hiervoor zorgen.” Gelukkig stonden de kinderen er niet alleen voor tijdens deze opruimactie. De volwassen gemeenteraad stond vierkant achter ze en wilde de kinderen laten merken dat ze op de steun van hun dorpsgenoten konden rekenen. Piet Verheijen, gemeenteraadslid namens D66 vindt het belangrijk om de stem van de kinderen te horen. “Niet alleen de stem van de volwassenen is belangrijk in ons dorp. Die van de kinderen is minstens net zo belangrijk en ik wil dat ze weten dat ze niet alleen gehoord worden maar dat we ook klaar staan om ze hierbij te helpen. We kunnen elkaar inspireren”. Of zoals wethouder Piet Poos het mooi verwoordde: “Politiek gaat niet alleen over praten maar vooral ook over doen en dit doen wij met jullie samen!” de raadsleden sloten zich daar helemaal bij aan. “Samen zijn we verantwoordelijk voor de mooie omgeving van ons dorp dus samen gaan we het zwerfafvalprobleem te lijf. Hiermee geven we hopelijk het goede voorbeeld voor onze dorpsgenoten!” De opbrengst van een middagje zwerfafval jagen: 13 Zakken vol blikjes, papiertjes, plastic doppen, sigarettenpeuken, oude kranten en hier en daar een verdwaald haarspeldje en zelfs een kapotte oude fiets. Een stevige buit dus! En dat speelt toch ook veel lekkerder zonder al die rotzooi. Een beter milieu begint bij jezelf, toch?!

Kijk ook eens op de pagina van de Jeugdgemeenteraad of volg hen op Facebook.