Zorgen om een kind? Kom in actie.

Burgemeester Mark van Stappershoef

Beste inwoners,

Let op elkaar want alleen samen krijgen we corona onder controle. Dat is mijn oproep van de laatste weken, sinds de coronacrisis in Nederland gaande is. Ik vraag nu uw speciale aandacht voor de kinderen. Maakt u zich zorgen om een kind? Kom in actie. Want er is altijd iets wat u kunt doen.
 
Veel ‘gewone’ dingen gaan anders dan anders door de coronacrisis. Daardoor kunnen de spanningen thuis oplopen. Soms is er meer aan de hand of veel tegelijk en is het voor kinderen thuis niet veilig. Deze kinderen (0-18 jaar) hebben het nu nog moeilijker. Denk aan gezinnen waar een baan op de tocht staat, financiële problemen zijn of psychiatrische problemen spelen. Of kinderen die te maken hebben met een (v)echtscheiding of huiselijk geweld.
 
Gemiddeld één kind in elke schoolklas heeft te maken met een vorm van kindermishandeling. Dit cijfer staat los van de coronacrisis. Slechts een klein deel van deze kinderen krijgt hulp. Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om uitschelden, kleineren of verwaarlozing.

Maakt u zich zorgen om een kind? Of maakt u zich zorgen om uzelf omdat het thuis niet goed gaat? Blijf er niet mee rondlopen! Er is altijd iets wat u kunt doen. Oók als u twijfelt. Kijk voor informatie en advies op www.zorgenomeenkind.nl of bel ’t Loket, tel. (013) 5310 531. U kunt bellen op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Kinderen kunnen ook bellen of chatten met de Kindertelefoon, tel. 0800 – 0432 of www.kindertelefoon.nl.
 
Ik begrijp dat het een grote stap kan zijn om uw zorgen uit te spreken. Maar als niemand iets meldt, krijgt een kind misschien geen hulp. En dat vind ik nog erger.
U kunt erop rekenen dat hulpverleners meldingen zorgvuldig onderzoeken. Alvast
bedankt voor uw oplettendheid en actie. Alleen samen krijgen we corona onder controle.
 
Mark van Stappershoef
burgemeester


Eerder corona-nieuws