Herdenking 4 mei

Kransen 4 mei

Op maandag 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die daarna is gestorven voor onze vrijheid. Vanwege de coronacrisis moeten we zoveel mogelijk thuisblijven. Samen met het 4 mei Comité Goirle en de Lokale Omroep Goirle (LOG) is een vorm gevonden om de herdenking in Goirle toch met elkaar te delen. Iedereen kan thuis deelnemen en meekijken.

Hele dag vlaggen halfstok
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen in Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Dit is een afwijking van het normale vlagprotocol voor 4 mei.

Tv-uitzending met kranslegging en toespraken
Om 19.00 uur begint een speciale uitzending van de LOG. Tijdens de uitzending worden beelden van de kranslegging bij het monument op het Kloosterplein uitgezonden. De LOG zendt ook eerder opgenomen interviews uit die in het teken staan de van de 4 mei herdenking.

De kranslegging is ’s morgensvroeg in stilte en zonder publiek. Er worden kransen gelegd door burgemeester Mark van Stappershoef, voorzitter van het 4 mei Comité Goirle Jan van Eijck, Jan Schrijver namens de Bond van Wapenbroeders, pastoor Van Zutphen namens de Raad van Kerken, Monique van Brederode namens de gemeenteraad en Johan van den Berg van de jeugdgemeenteraad.

Verder worden de toespraken van burgemeester Mark van Stappershoef en de voorzitter van het 4 mei Comité Goirle, Jan van Eijck uitgezonden. Deze toespraken worden eerder bij hen thuis opgenomen.

Klokgelui
Van 19.45 tot 19.58 luiden de klokken van de kerktorens van de Sint Antonius Abt in Riel en de St. Jan kerk in Goirle.

Taptoe
Om 19.58 klinkt het signaal Taptoe. Tijdens de tv-uitzending van de LOG gebeurt dit met medewerking van de Koninklijke Harmonie Oefening & Ontspanning uit Goirle. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Informatie en bladmuziek staan op www.4en5mei.nl.

2 minuten stilte en Wilhelmus
Om 20.00 zijn we twee minuten stil. Daarna klinkt het Wilhelmus. Ook dit gebeurt met medewerking van de Koninklijke Harmonie Oefening & Ontspanning uit Goirle. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen. De tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus staat op www.4en5mei.nl.

Hierna schakelt de LOG over naar de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam op NPO1.

Waardige herdenking
Burgemeester Mark van Stappershoef: “Met dit programma slagen we er toch in om de herdenking op 4 mei in Goirle en Riel met elkaar te delen en waardig te laten plaatsvinden. Ik hoop dat inwoners de vlag halfstok hangen. Dat is een mooie manier om ons samenzijn te benadrukken.”

Ook voorzitter Hans van de Ven van de LOG vindt het mooi dat de lokale omroep op deze manier kan bijdragen aan de herdenking. “Toen het verzoek om medewerking bij ons binnenkwam, hebben onze vrijwilligers daar meteen positief op gereageerd. Zij zijn momenteel druk in touw met alle voorbereidingen en opnamen. De medewerking van de LOG past ook bij de extra activiteiten die we momenteel in dit coronatijdperk ondernemen.”

LOG op tv en internet
De tv-uitzendingen van de LOG zijn (ook in Tilburg en elders in Midden-Brabant) te zien bij Ziggo op kanaal 44 en bij KPN op kanaal 1416. Live kijken via http://www.lokaleomroepgoirle.nl/ kan ook. 

Programma 4 mei in Goirle
hele dag Vlaggen halfstok
19.00 uur Begin speciale tv-uitzending LOG met beelden van kranslegging, interviews en toespraken burgemeester en voorzitter 4 mei Comité Goirle.
19.45 tot 19.58 uur Klokgelui Sint Antonius Abt in Riel en St. Jan kerk in Goirle
19.58 uur  Signaal Taptoe
20.00 uur  2 minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus zingen
LOG schakelt over naar de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam op NPO1.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei vieren wij dat Nederland 75 jaar geleden de vrijheid terug kreeg. De vlag hangt dan de hele dag in de top. Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond. Op www.vrijheid.nl staan 75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog.