Bestrijding eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Afgelopen week zijn de eerste eikenprocessierupsen uitgekomen. Wij bestrijden de eikenprocessierups op verschillende manieren. Toch kunt u hier tot eind augustus overlast en gezondheidsklachten van hebben.

Wat doet de gemeente?
Wij spuiten eiken preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel (bacteriënpreparaat). Dit doen wij op de plekken waar de meeste overlast is:
-    langs de belangrijkste fietspaden
-    op plekken binnen de bebouwde kom waar we het afgelopen jaar veel overlast hebben gehad.
Alleen de rups gaat dood. Het middel is veilig voor mensen en andere dieren. Het middel werkt binnen twee tot vijf dagen. Het werkt niet zolang. Rupsen die later uitkomen, gaan er niet dood van. Hierdoor kunnen er nog rupsen zijn op plekken die wel behandeld zijn. Deze nesten bestrijden wij door de rupsen op te zuigen en te vernietigen.

In natuurgebieden bestrijden we geen rupsen. De gemeente verwijdert ook geen eikenprocessierupsen op particuliere terreinen.

We proberen verder te zorgen voor natuurlijke vijanden van de rups. Een jonge koolmees bijvoorbeeld eet zo’n drie weken lang honderden rupsen per dag. Daarom hebben we nestkastjes opgehangen en bloemenmengsels gezaaid in bermen.

Melden eikenprocessierupsen
Alle meldingen registeren wij. We bepalen welke melding prioriteit krijgt. Gaat het bijvoorbeeld om een drukke plek? In de buurt van kinderen, ouderen of veel dieren? Geven de nesten ernstige gezondheidsklachten of economische schade? Dan krijgen deze meldingen voorrang. We kunnen niet garanderen dat we alle nesten verwijderen.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
•    Houd afstand van een besmette boom.
•    Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups is? Bedek dan hals, armen en benen.
•    Raak de rupsen en (oude) nesten niet aan. Vertel ook aan kinderen waarom zij processierupsen niet moeten aanraken.
•    Voorkom ook dat uw huisdier de rupsen en (oude) nesten aanraakt. Via uw huisdier kunt ook u weer in contact komen met de brandharen.
•    Bent u toch in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, krab of wrijf dan niet. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al uw kleren.
•    Met een kledingroller of plakband kunt u de haren van de huid verwijderen.
•    Eikenprocessierupsen in uw tuin? Probeer ze niet zelf te verwijderen maar schakel een gespecialiseerd bedrijf in zoals een hovenier of boomverzorger.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en handige tips op de website van de GGD www.rupsen.info Neem ook eens een kijkje op het landelijke kennisplatform www.processierups.nu