Proef slimme led-verlichting op fietspad

Het fietspad aan de Genderlaan, voor de fietstunnel naar Riel, heeft tegenwoordig als proef slimme LED verlichting. De verlichting is standaard gedimd naar 20% en schakelt naar 100% licht als er voetgangers of fietsers worden gesignaleerd. Hiermee bespaart de gemeente 60% aan energie. En door betere verlichting wordt ook de sociale veiligheid verhoogd.

Proefresultaten
Binnen deze proef wordt de slimme verlichting getest. En verder ontwikkeld zodat er slimme verlichting ontstaat die meer dan 60% energie bespaard en geen afbreuk doet aan de veiligheid. Daarom is uw ervaring met de slimme verlichting van groot belang. U kunt uw ervaring delen via het reactie formulier op www.ikares.eu/pilots/tunnel-goirle/. De proef in Goirle duurt tot eind 2020.

En in de tunnel?
Op dit moment hangt er in de tunnel aan de Genderlaan nog geen slimme led-verlichting. Begin 2020 willen we hier verandering in aanbrengen.  Bij deze nieuwe binnenverlichting is het slim dimmen en volledig branden bij signalering nog steeds een belangrijk onderdeel. Maar daarnaast wordt bij deze vorm van slimme verlichting:

  • het monitoren en regelen van het onderhoud via een digitale portaal geregeld;
  • een aanrijding tegen de mast automatisch doorgegeven aan de gemeente;
  • de verlichting direct volledig aangezet bij een calamiteit.

Samenwerkingsproject
Deze proef is een samenwerking tussen de gemeente Goirle, Lightronics en Remoticom. Deze proef valt binnen het IKARES-project en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie vanuit het Europese Fonds voor regionale ontwikkelingen.